Digital dermatit är en mycket allvarlig hudsjukdom som drabbar framförallt kor och den har kallats för många olika saker genom tiderna: jordgubbsfot, italiensk fotröta och morterallo, efter den italienska vetenskapsman som identifierade den på 1970-talet. Sjukdomen yttrar sig genom att djuret får otäcka sår runt sina klövar och ben och de kan orsaka paralys och död om den inte behandlas i tid.

Denna svåra hudsjukdom är extra aggressiv då den orsakas av en kombination av olika bakterier och den brukar börja med att djuret, oftast en mjölkko, får rodnader och sår runt sina hälar. Med tiden sprider sig dessa sår och yttrar sig som bulor och vårtor med hår på och utan behandling sprids den sakta men säkert.

Så fort man misstänker att kon har drabbats bör man kontakta veterinär som genom att göra bakterieodlingar kan konstatera om det är fråga om digital dermatit eller inte. Är så fallet påbörjar man genast en behandling som består av att man rengör såren och ser till att hålla kon i en så torr och steril omgivning som möjligt. Man smörjer sedan in de drabbade områdena med antibakteriell salva specifik för denna sjukdom och efter några veckor brukar området vara klart.

Eftersom detta är en mycket smittsam sjukdom är det oerhört viktigt att andra djur inte kommer i kontakt med den drabbade kon och det finns många olika bra sätt för att undvika spridning och förbygga att djuren blir sjuka. Till exempel kan man ge kor regelbundna fotbad liksom se till att ofta rengöra och ta hand om deras hovar. Djuren bör dessutom ha en fräsch och ren omgivning som inte är för varm eller fuktig och enkla saker som mycket frisk luft och torra ytor är avgörande. Man bör också se till att djuren får bra kost som stimulerar och förstärker immunförsvaret.