Hästar må vara ståtliga och starka djur men precis som alla andra kan de drabbas av allehanda hudåkommor. Det finns en hel radda med problem som kan uppstå under en hästs liv och det kan handla om allergier, infektioner, inflammationer och elakartade bakterier. Vissa sjukdomar är mycket smittsamma medan andra är enkla att behandla och förebygga och här följer lite information om några av de vanligaste hudåkommorna.

Ringorm

Detta är en smittsam svamp vars sporer kan sprida sig mellan djur och människor genom direktkontakt. Symptom är ringformade rodnader som i mitten är blekare och kanske lite fjälliga och de sitter ofta på hästars mular eftersom det är där de blir klappade och kommunicerar men utslagen kan sprida sig till resten av kroppen. Mot detta måste man regelbundet smörja in djuret med så kallade anti-fungala krämer och efter alltifrån några veckor till flera månader är problemet uppklarat.

Nässelfeber

Här drabbas hästen av extrem klåda och får massor med knottriga utslag över hela kroppen. Precis som hos människor så brukar detta bero på allergier och det kan vara frågan om att hästen ätit något den inte borde eller är allergisk mot något i sin omgivning, som pollen eller specifika växter. Mot detta finns det förvisso krämer men de brukar inte verka speciellt bra. I stället får hästen ta antihistaminer som brukar lugna nässelfebern ganska omgående. Det är viktigt att försöka identifiera orsaken för att förhindra återfall.

Stafylokocker

Detta är en allvarlig hudsjukdom som hästar och människor kan smitta varandra med. Symptomen brukar vara att man får sår och sårskorpor med hud omkring dem som bränner. Det här kan orsaka både smärta och klåda och man brukar behandla problemområdena med schampo eller krämer men ibland får man till och med ta till antibiotika och kortison. Hästar kan bära dessa elaka stafylokocker i nosen så skötare bör ha handskar på sig när de behandlar djuren för att inte smittas.