Eksem kan drabba både människor och djur och de brukar yttra sig som utslag med sårskorpor som ofta kliar och som lätt blöder. De kan vara lätta och knappast märkbara eller mycket svåra och nästan handikappande beroende på var de sitter och hur länge man har dem obehandlade.

Hos kor är det ganska vanligt med juvereksem vilket precis som namnet antyder är en hudåkomma som sätter sig på juvret där kon har sin mjölk. Eksemen brukar antingen sitta vid spenarna eller i området mellan juvren och magen; särskilt de områden som sitter i kontakt med annan hud, som hudveck, är drabbade och kan därför vara svåra att upptäcka till en början.

För en ko som drabbats av juvereksem är det framförallt klåda som är boven; kon gör vad den kan för att komma åt eksemet och ibland kan det börja blöda om den kliar sig för mycket. Detta kan ytterligare förvärra tillståndet då det både aggraverar eksemet liksom ökar riskerna för infektion.

Orsakerna till juvereksem är omdebatterade. Enligt vissa forskare har det med ren smitta att göra och att kon skall ha drabbats av så kallad dermatit som den fått i kontakt med andra kor eller smittade djur. Andra menar att det har med själva anatomin att göra då ett juver kan skilja sig från ko till ko vad gäller storlek, hudveck och position i relation till magen. Det finns också odokumenterade teorier om att det kan ha med mjölken att göra och det tryck som mycket mjölk kan skapa och därmed drabba huden.

Den bästa behandlingen mot juvereksem är att försiktigt rengöra området och smörja in det med krämer som har antibakteriella egenskaper. Det kan ta tid men det brukar bli bättre inom några veckor och det finns många exempel på kor som blivit friska även utan behandling. Man bör dock alltid hålla ett vakande öga på sina kor.