Hos katter finns det en hel del hudproblem som kan uppkomma under djurets liv. Det kan röra sig om enklare problem som loppbett och allergiska reaktioner mot dessa till solbrända öron och allvarliga hudinfektioner. Eftersom katter ofta lever både utomhus och inne i hemmet kommer de i kontakt med alla möjliga smittohärdar och det är inte ovanligt att katter från olika hushåll smittar varandra.

Vita katter är mer benägna att får hudcancer än andra katter och det beror på att deras färg drar åt sig ljus och inte skyddar den känsliga huden lika bra som mörka pälsar. Särskilt öron är drabbade och det är vanligt att veterinärer rekommenderar att man applicerar solkrämer på vita katters öron om man befinner sig i varmare klimat. Det händer till och med att man amputerar öronspetsar om man misstänker att djuret ligger i farozonen.

När katter rotar och bökar i mer ohygieniska miljöer som till exempel soptunnor händer det att de drabbas av något som kallas eosinofilisk granuloma och som yttrar sig i hudupphöjningar, sår och förhårdnader som framförallt sprids utmed nosen och runt munnen. Även innekatter kan få detta och det finns misstankar om att orsakerna kan vara genetiska eller att de börjat som små sår eller till och med myggbett som sedan fått allvarligare komplikationer.

Om man ser liknande symptom som ovan beskrivna är det dags för en tur till veterinären där man fastställer vad för slags hudsjukdom som katten har drabbats av. Eftersom detta kan ha underliggande patologiska orsaker som korrumperat djurets immunförsvar händer det att veterinären tar ett blodprov för att försäkra sig om att katten inte lider av FiV eller någon annan autoimmun sjukdom.

Behandlingen sker sedan med krämer som skall appliceras under flera veckor tills minsta spår har utplånats. Tyvärr är många katter inte samarbetsvilliga men om man kombinerar behandlingen med kel eller någon godsak brukar det gå bättre.