Allergier orsakade av lopp- och lusbett är mycket vanliga bland hundar och katter och är något som kan orsaka både onödigt lidande och allmän irritation i hushållet; ett husdjur som ständigt har klåda kan bli mycket stressat och nästan aggressivt om det får gå för långt. Till råga på allt kan samma loppor dessutom sprida maskägg vilket förvärrar situationen ytterligare för det stackars husdjuret.

Vad som händer när en hund eller katt drabbats av ohyra är att lopporna börjar följa en cykel mellan vuxen individ och ägg som varar i flera veckor. Därför räcker det inte med att man helt enkelt kammar sin hund med en så kallad luskam då det ligger kvar ägg vid hårrötterna som sedan kläcks och påbörjar en ny cykel.

Det första man märker när ens djur har drabbats är ett intensivt kliande som aldrig verkar ta slut. Det handlar alltså inte om en enkel liten klining utan en upprepad rörelse som uppenbarligen irriterar djuret. Om man tar en närmare titt i pälsen kan man både upptäcka små ägg, svarta lortar som är loppornas avföring liksom de små svarta lopporna själva som springer undan i rasande fart.

Allergin som detta orsakar består av milda till extremt irriterade utslag och för att få bukt med problemet krävs ett antal olika åtgärder. Först och främst bör djuret befrias från parasiterna genom medicinering som kan bestå av schampo, droppar, pulver eller speciella halsband. Man kan också smörja in de drabbade områdena med särskilda salvor under en tid framöver. Dessutom bör hemmet rengöras rejält då lopporna kan leva i lakan, filtar, på plantor och i mattor, så genom att dammsuga och tvätta regelbundet undviker man återfall. Det finns också så kallade lopp-bomber som består av en mekanism som släpper ut kemikalier i rummet, som man stängt fönster och dörrar till, men många föredrar att undvika så drastiska metoder.