De flesta sjukdomar som finns idag smittar inte mellan djur och människor med när det kommer till vissa hudsjukdomar är det lite vanligare. En typisk hudåkomma som kan gå mellan arterna är ringorm, som trots sitt namn varken är en orm eller mask, utan en sorts svamp som yttrar sig som en cirkel och genom tiderna har liknats vid en orm som ringlat sig till en cirkel.

Ringorm hittas hos många olika djur, alltifrån nötkreatur till husdjur som hundar, katter och marsvin. Det typiska utslaget är lite rött och format som en cirkel med rodnande kanter och blek mitten, ibland lätt fjällande, i en cirkulär eller lite oval form. Man smittar varandra genom direktkontakt mellan hud och hud och det är vanligare att ringorm går mellan djur och människor än mellan människor sinsemellan.

Det finns olika behandlingsformer av ringorm men den vanligaste är krämer som man regelbundet smörjer in problemområdet med. För människor har man också experimenterat med naturmedel och med huskurer, det kan vara att pensla på nagellack eller att använda vinäger eller olivolja för att ta död på svampen och dess spridning.

Hos kor kan ringorm dyka upp var som helst på kroppen men ett av de vanligaste ställena är huvudet och nosen då det är vanligast att kontakten sker där. Efter att smittan har skett brukar det ta minst en till två veckor för svampen att sätta sig i hårsäckarna men det kan ta ytterligare fler veckor innan de karaktäristiska symptomen börjar yttra sig ordentligt.

Det kan ta ganska lång tid att bli av med ringorm och man bör vara noga med hygienen och att till punkt och pricka följa instruktionerna som veterinären eller läkaren ger. Har man tur tar det bara några månader, men det kan också ta upp till ett år att bli helt frisk.